Cello Girls Cycle Chart nr.1, 100 x 100 cm, pastel op papier, 2018

Cello Girls

Album, Drawing, Performance
2018

Ondersteun dit project op voordekunst.nl

Over Jacco Prantls geluidsstudio lees je meer op jaccoprantl.com

Bezoek mijn kunstenaarspagina op ch-gallery.com

Help mee aan de realisatie van mijn debuutalbum

Op deze pagina vertel ik je alles over mijn doel om een elpee te maken met eigenzinnige cellomuziek in een inspirerende samenwerking met studiovirtuoos Jacco Prantl.

Bach

Nieuwsgierig naar het geheim achter de structuur van beroemde cellomuziek, begon ik de beroemde prelude van de eerste cellosuite van Bach achterstevoren te spelen. Dit stuk is zo superbekend bij een groot publiek, dat ik wilde weten wat er zou gebeuren met de luisterervaring. Toen ik dit experiment voor het eerst live in het Van Abbemuseum (2016) uitvoerde, reageerde het publiek positief en emotioneel. Mensen vertelden me dat het klonk als de herinnering aan een dierbare vriend.

Tribute

De elpee Cello Girls is een tribute aan oude meesters in de muziek in een modern jasje, met hulp van de kwaliteiten van Jacco die in zijn studio swingende soundscapes maakt van mijn materiaal. De soundtrack onder het promofilmpje laat horen hoe hij elementen uit een opname van mijn cellospel heeft gehaald om een spannende intro op te bouwen. Door geluidslagen over elkaar te leggen, ontstaan nieuwe werelden aan celloklanken.

Cello of stem?

De cello klinkt als de bezielde stem van een mens die veel van de wereld heeft gezien. Melancholisch en intens. Deze doorleefde emotie onderzoek ik tot in de kern door fragmenten van stukken in mineur achter elkaar te spelen. Mijn favoriete setting is E-mineur, een introverte toonsoort die klinkt als mijn naam. Op de B-kant van de elpee komt dit uitgebreide E-mineur cluster. Vorig jaar produceerden Jacco en ik een soundtrack voor de boektrailer van mijn roman De kuur: hier had Jacco mijn achterstevoren spel weer ‘recht’ gezet, maar het geluid van de hars over de snaren liet hij gewoon zoals het was. Dat creëerde een prachtig ‘spooky’ effect.


Soundtrack for book trailer ‘De kuur’

Een plaat persen is kostbaar

In een ambachtelijke platenperserij in het Noordhollandse dorpje Hippolytushoef, laat ik bij ervaren vinylspecialist Theo van der Vliet een langspeelplaat persen, op elke kant komt ongeveer vijftien tot twintig minuten aan muziek. Om de plaat in een kleine oplage middels een zorgvuldige samenwerking met een professionele platenperserij te kunnen financiëren, heb ik jullie financiële ondersteuning hard nodig. Ik kies voor een echte elpee (en geen CD), vanwege de geluidskwaliteit en de aandacht die het opzetten van een plaat van de luisteraar vraagt. Het voorbereiden van de opnamesessies kost veel tijd. Ik heb er een hoop op stapel staan! Ik zie er ook enorm naar uit om buiten via live opnames in de natuur de omgeving mee te laten resoneren.

Speciale kleine oplage

Het eindresultaat wordt een unieke elpee in een fijne, kleine oplage van 500 elpees met uniek door mij ontworpen artwork in prachtige full-color druk, plus de exclusieve ‘cellolovers’ editie in een gelimiteerde oplage van 50 stuks inclusief een tekening van mijn hand.

Wanneer en waar wordt de elpee Cello Girls gepresenteerd?

Op 27 oktober presenteer ik Cello Girls in C&H Gallery in Amsterdam. Naast de elpee en een gelijknamige expositie met tekeningen en foto’s breng ik met live performances een hommage aan avantgarde celliste Charlotte Moorman. In de jaren zestig maakte zij de weg vrij voor kunstenaars en musici die toe waren aan experimenten op de klassieke cello.

Wie ben ik?

Volgens Woordnacht (literair festival waar ik onlangs optrad): “Emily Kocken (1963) geldt als opmerkelijk dubbeltalent. Binnen de ruimte die haar multidisciplinaire installatiekunst creëert, vervagen de grenzen tussen fictie en non-fictie. Ook met haar ambitieuze en ontregelende kunstromans Witte vlag (2013) en De kuur (2017) stelt ze vragen naar de werkelijkheid.”

Tot slot

Voor het tentoonstellingsdeel van Cello Girls vraag ik apart subsidie aan bij diverse fondsen. Het geld dat ik hopelijk met jullie steun mag ontvangen, besteed ik volledig aan de productie van de elpee.

Alvast enorm bedankt voor je bijdrage!

Agenda