Zwitserland

9 april 2014

In Zwitserland heb ik al een tijd interesse, mag ik zeggen heel mijn leven? Nee, niet waar, half. En de interesse is wel die van het ‘ver van mijn bed’ soort, want ik zou er nooit willen wonen. Vaak geweest, elk jaar om eerlijk te zijn op een gegeven moment met mijn familie skiën in Täsch, bij Zermatt, met zicht op de Matterhorn. Later, jaren aan een stuk samen met mijn lief naar het vakantiehuisje van zijn familie in Tschingel, bij Thun, Berner Oberland. Een studievriendin verhuisde naar Bern. Ik deed een celloseminar in Morges, aan het Meer van Genève. Samen met een vriendin die de vioolversie van het seminar had gedaan, op straat een naar onze maatstaven krankzinnige hoeveelheid Zwitserse franken bij elkaar gestreken. Ons enthousiasme speelde daarin een rol, de generositeit van de genevaan was opmerkelijk. Van de Zwitser. Of zagen we het toen verkeerd. Hadden mensen toen geld te veel? Is Zwitserland nog steeds een absurd rijk land, vergeleken met de rest van Europa? Neutraal land, voor alles wat op toeristisch verbruik lijkt hoge bedragen laten aftikken. Doorsluis bankkluizen. Een president die omzichtigheid paart aan redelijk kritische doch geen super strenge houding ten aanzien van de Russen. Wie Z-land zegt, denkt aan geld.

Dit jaar hoop ik een tijdje naar Davos te kunnen gaan, om aan mijn tweede boek te werken. Wanneer ik mensen vertel van de frequentie waarmee ik Zwitserland bezoek of vooral bezocht heb, dan mengen op hoge toon gestelde vragen zich snel met instemmende kreten. De natuur! De bergen! De Zwitser! Zo duur! Toblerone! Horloges! Der Zauberberg!

Niemand zou ooit hebben kunnen denken dat de nieuwe directeur van Nederlands meest prestigieuze museum (op het Rijks na misschien), Beatrix Ruf, uit dit land zou komen. Ze is er niet geboren, want Duitse van origine, maar ze heeft haar sporen via haar werk voor de Kunsthalle van Zürich flink nagelaten en Zürich in de goede internationale kunstrichting weten te krijgen, of beter gezegd, het juiste publiek in de richting van Zürich. Ze is van Zwitserland zullen we maar zeggen, en wordt in de persberichten die omtrent haar toekomstig aantreden de ronde doen ook steevast in verband gebracht met het land van Heidi en Thomas Hirschhorn.

Ik zal ze de komende tijd gedoseerd digitaal met u delen, de bewijsstukken dat Zwitserland de nieuwe wereldleider gaat worden op het gebied van kunst en economie. Het gaat steevast gebeuren dat de heren en dames politici vanuit ‘good old Oiropa’ om de gunst van de ‘gnädige’ Zwitser zullen vechten, de eurostukken in de neusgaten, en oude guldens en peseta’s in de oren, een Deutsche Mark in de navel geduwd ter decoratie, de oude schilderijen opgerold in de aanslag.