Emily Kocken (1963) is schrijver en multidisciplinair kunstenaar met een achtergrond in muziek en filosofie.

In haar romans, essays, tekeningen, performances en discursieve activiteiten, reflecteert ze op wat resoneert tussen taal en beeld en de verscholen werelden erachter.

Door losse elementen uit verschillende bronnen te herplaatsen in een nieuw werk dat ze als een energieveld definieert, kunnen er nieuwe of juist oude verbindingen ontstaan, een weefsel van surreële relaties tussen het concrete, het immateriële en het ideaal. Niet weten, denken te weten, herhalen, niet kunnen, oordelen, discussiëren, kopiëren, je vergissen, hyperspecialisme, autodidactisme, herinneren, vergeten, lichtheid, duister, zijn in Kocken’s methode gelijkwaardig. De ontwikkeling van nieuw werk, of het gaat om het schrijven van een boek of het maken van een tekening, vindt plaats binnen een rituele werkstructuur.

Haar multidisciplinaire oeuvre ontvouwt zich langzaam tijdens het maakproces, maar ook in de uiteindelijke presentaties, een nieuw grijs gebied introducerend tussen fictie en non-fictie, via meertalige projecten vol onheilspellende confrontaties.

Haar debuutroman Witte vlag (Querido, 2013) was genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, haar tweede roman De kuur (Querido, 2017) stond op de shortlist van de Halewijn prijs. In 2021 publiceerde Uitgeverij Querido haar derde roman Lalalanding over een jonge denker in Parijs, dat lovend besproken werd in Trouw als ‘een even magisch als luchtig weefsel rondom zware, realistische thema’s’.

In 2015 ontwikkelde ze Come Go Stay, een samenwerking met het Nederlandse kunstinstituut West Den Haag, een kunstinstallatie dat de uitkomsten liet zien van haar training van een prijswinnende koningspoedel, begeleid door publieke leessalons, met als doel dichterbij de geest te komen van Gertrud’s Stein werk Sacred Emily. Dit werk maakte ook deel uit van de groepsexpositie Ben ik een dier in 2017 un Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen in Sittard.
Ze woont in Loenen aan de Vecht en werkt in Amsterdam.

Zie CV.

Auteursfoto’s