White Dress

Emily Kocken (kunstenaar/schrijver) onderzoekt het intersubjectieve met multidisciplinaire performatieve installaties. Haar methode bevat conceptuele en situationistische elementen, roept toeval op in minutieus ontworpen zones via een eclectisch systeem geworteld in mystieke heidense tradities.

Geboren in 1963 in New York, verhuisde ze met haar ouders naar Nederland toen ze zeven was. Ze studeerde muziek, filosofie, film en schrijven. Meer dan tien jaar lang doceerde ze muziek, theater en film op verschillende middelbare scholen. Na een auto-ongeluk in 2000 nam ze ontslag en wijdde zich volledig aan haar kunstpraktijk. Ze ontwikkelt haar werk via interdisciplinaire samenwerkingen en soloprojecten die ondersteund worden door diverse Nederlandse kunstfondsen.

In haar oeuvre meet ze het energetisch residu van persoonlijke geschiedenissen en specifieke locaties. Hiermee schept ze een visueel en emotioneel narratief dat zich aandient als een nieuwe bron. Hierin vervagen de grenzen tussen fictie en non-fictie. Vaak betrekt ze subculturen en kleine communities in het maakproces.

Emily Kocken_Foto Wilma Rekkers
Foto: Wilma Rekkers

Recente projecten:

Kocken_Emily_RV201501-KoosBreukel
Foto © copyright: Koos Breukel

Sinds 2010 wordt Emily vertegenwoordigd door C&H gallery in Amsterdam. In mei 2017 kwam haar tweede roman De kuur uit bij Uitgeverij Querido in Amsterdam.

Auteursfoto’s