Daarhuizig

multimedia installation
Mixed Media
2024

Een samenwerking tussen Emily Kocken and Martijntje van Schooten

Curators Jos Houweling en Anne Verhoijsen nodigden 50 kunstenaars uit om door loting een duo te vormen. Nieuwe wegen inslaan, openstaan voor de ander!

"Ik bouw een huis voor E. Een plek, een hoek, een dak. Beschutting. Waardevolle gesprekken. Laadjes uit het verleden blijken gewoon open te kunnen. Een deur, een raam, geluid. In het rizoom van onze herinneringen komen we elkaar steeds tegen. We tasten af. Concept, materiaal en darlings. Welke grens vind ik belangrijk? Ik bouw een huis voor E."
"Ik ken M. niet, toch voelt wat ze vertelt, vertrouwd. Ik herken, de energie van een plek, haar jeugd, het mijne, de rol van een geboortehuis, in mijn geval afwezig. We schetsen blauwdruk, de afspraken worden rituelen, iets wat we niet vooraf bedenken. Er zit iets los en gestructureerds in onze methode. Ik ontdek nieuw materiaal, door haar verhalen van het platteland te verknopen met mijn wonen bij een rivier. Op rubber tekenen, vliegengordijn, dat ding dat tussen deuren zit, en wat ongewenst is, wil buitenhouden. Een doorgang schept lucht. Ik giet gips, maak stenen voor een nieuw huis."

De presentatie is in Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam opening 17 mei 2024 om 19:00, en te zien tot 24 juni 2024.

Beluister het muziekfragment, een improvisatie door Emily Kocken (cello) en Martijntje van Schooten (viool) hier:

Meer informatie over Van Schooten: https://www.mondag.org/artist/martijntje-van-schooten

Meer informatie over de presentatie bij Arti: arti