The Maiden Element

Fotografie, Tekening
2013

Expositie
2 februari—23 maart 2013
C&H art space

The Maiden Element bestaat! Een onzichtbare stof waar meisjes van gemaakt zijn, een voorbeeld van vrouwelijke materie, nauwelijks benoembaar, ondeelbaar echt, serieus en sereen.

In The Maiden Element selecteer ik meisjes in mijn dagelijkse omgeving aan de hand van autobiografische data die van invloed zijn geweest op mijn ontwikkeling van meisje tot volwassen vrouw. Ik combineer de invulling van de sessies met een onderzoek op het internet naar afbeeldingen van meisjes uit het verleden, meisjes die allang niet meer leven, die poseerden met een grote strik in het haar.

The Maiden Element nr. 24, 2012
The Maiden Element nr. 25, 2012

De levende meisjes fotografeer ik analoog in een serie van sessies om tot de perfecte overeenstemming te komen. Ook zij dragen een strik. Over één ding waren we het snel eens: het belang van de strik, het besef dat meisjes vroeger veel hebben moeten afzien om meer dan een meisje te zijn. De informatie over de meisjes houd ik voor me, zowel over de levende als de dode. Zelfs hun naam vermeld ik niet. Of het land van herkomst van hun ouders. Er is over de gestorven meisjes op de webfoto’s veel ellendigs te vertellen, sommigen zijn op onnatuurlijke wijze gestorven, van een aantal heb ik met moeite kunnen achterhalen hoe hun verdere leven is verlopen. Ik ben de drager van een merkwaardig geheim dat gewoon deel uitmaakt van een publiek archief mits je de code kraakt. De titel The Maiden Element verwijst naar iets wat niet direct waarneembaar is, horend bij een begrip als onschuld of ongeschondenheid. Een element van grote waarde. The Maiden Element kan je opvatten als een zelfportret project.

The Maiden Element nr 1_Emily Kocken_2012
The Maiden Element nr 8_Emily Kocken_2012
The Maiden Element nr 7_Emily Kocken_2012
The Maiden Element nr 2_Emily-Kocken_2012
The Maiden Element nr. 32, 2012
The Maiden Element nr. 31, 2012