Stemmen

6 november 2016

Stemmen is net als zeggen wie je bent. Als kunstenaar en schrijver staat het stoer, geboren in 1963 in New York. Nu zie je ook bij kunstenaars staan dat ze werken in Berlijn, en dat weet je dat het vaak om een residency van enkele weken. Het maakt mij niet uit, als je zelf maar gelukkig bent met je online identiteit.
‘Wow!’ zeggen mensen vaak, als ze het horen. Geboren in New York. New York is gewoon cool. Ze moeten er nog een keer heen, zeggen de mensen dan ook. Ze kennen New York uit films. Leuk. Ik vind het Nederland in Turks Fruit ook behoorlijk representatief. Flauw. Ik neem het terug. Bovendien is Amerika in het echt op veel plaatsen precies zoals in de film. Echt.

O, O, living in America, land of the free. Ja, hoor. Ik woon en werk hier in Amsterdam en ik mag stemmen. Ik ben een Nederlandse Amerikaan. Yeah, right.

Nog stoerder is het verhaal van mijn geboorte, en soms vertel ik zelfs over mijn adoptie. Dat thema is ook weer in het nieuws, net als de platvloerse verkiezingen in een land dat zelf steeds getuigt van een global power terwijl we allemaal allang weten dat dit al een tijdje niet meer waar is. Toch?
Ik heb gestemd want ja, ik mag daar stemmen. Hoor ik iemand vragen op wie?
Allright, then. Here it goes. De democratische vrouwelijke kandidaat met de beste papieren om te winnen vond ik de sterkste keus. En ja, de vorige keer was het makkelijk om te kiezen. Toen hadden we Obama.
We hebben hem nog steeds een beetje. Bang ben ik dat niemand zich realiseert dat er straks hele grimmige ongezellige tijden gaan aanbreken zonder Obama en Michelle in het Witte Huis. Wat een mooie mensen. Dat komt nooit weer.

Hier in Holland is iedereen weg van Bernie maar, zeg eens eerlijk, we hebben geen idee wat hij wil. Maar zijn campustoespraken zijn ongelofelijk, en ik zal eerlijk zijn, was Bernie een vrouw geweest… Een belangrijk verschil tussen Bernie en Hillary is zijn gebrek aan financiele middelen. Maar hij is in ieder geval een democraat met een pragmatisch endorsement voor Hillary.

Kijk, ik begin nu ook al te generaliseren.

On a mountain holding Stars and Stripes