Cirkel (1)

7 mei 2014

About my circle_photograph 01_EmilyKocken
Een experiment is het pas te noemen als ik aangeef wat dan het andere is waaraan ik werk. Streng is de ochtend en heiig. Iemand zei laatst dat Amsterdam meer smog in de lucht heeft hangen dan grootstad Londen. Ik geloofde het niet. Zag de heiigheid voor mist aan, een mooier woord, een ander gevoel.

De lucht toont grijs en wil me in het verbergen van zonlicht slechts kalmeren. Ik adem diep en denk aan de projecten die mij te wachten staan. Als jonge kinderen opgesteld in een keurige rij bij een buffet door mij bereid. Wie voed ik als eerste, aan wie ontzeg ik tijdelijk zware kost?

Om het kleine computerscherm van mijn lichtgewicht laptop (door de handige communicatiemensen van Apple MacAir genoemd) wil ik een cirkel trekken, met een vinger. In de lucht. Leg ik de lichte laptop op de betonnen vloer van mijn atelier dan voelt het anders. Ik sluit het ding, stom glanst het na. Dat zou je zwijgen kunnen noemen.

Een ellips bekent zijn vorm aan de rechthoek. Geometrische onderbouwing van pril opborrelende concepten, zou het mijn forte kunnen worden? Wie weet? Ik tekende vorig jaar een cirkel, in een vierkant, het formaat van negentig bij negentig centimeter liet zich toch met moeite tijdens het werkproces met twee armen omvatten. Het was lastig werken op de een of andere manier.