Club Debuut: het devies is doorschrijven!

16 mei 2016

Op donderdag 12 mei was de kick-off van Club Debuut in boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen, een mooi initiatief van De Wintertuin en het Nederlands Letterenfonds. In duo’s beantwoorden debutanten vragen over hun werk in een intieme setting.

Ruim, licht, groot. Eigen. Ze zijn trots dat hun boekhandel onder eigen naam mag varen op de soms stormachtige zee in boekenland. Tussen de fraaie collectie literatuur, naast de bar, onder een cirkel in het plafond, staat hij klaar, de magische kring met zitjes. De clubavond gaat bijna beginnen. Gastheer en gentleman schrijver Thomas Verbogt keurt. Ziet er goed uit. Niets meer aan doen. Collega auteur Frank Gunning komt binnen. Luchtig, alsof hij zo van zijn fiets is gestapt, zegt Thomas. We lachen. Wachten op de lezers, een aantal arriveert, duidelijk nieuwsgierig in wat er gaat komen, bezoekers schuiven spontaan aan.

Ik heb mijn boek bij me, het exemplaar waar ik uit voorlees. Vuile achterkant, ezelsoren, post-its tussen de bladzijden. Uit bijgeloof liefde voor dit object, de eersteling. Voorin staat ‘eigen exemplaar’ alsof ik constant tussen lezers het mijne uit een massa Witte vlaggen moet vissen. Thuis greep ik een keer per ongeluk naar de Witte vlag van mijn lief, die met de persoonlijke boodschap. Mag best gezien geworden in het openbaar, maar toch.

De avond begint en het gesprek gaat over bloed, zweet en tranen, het maken van een roman. Debuteren. Methodiek, valkuilen, proces, schrijversgeluk. Hoe weet je of iets werkt? Horen wat je schrijft, hardop lezen, ik neem op wat ik lees (wat ik schrijf), beken ik. Voel me op mijn gemak in de mooie lichte ruimte, de sfeer is er naar om alles te willen delen. Ik vertel dat herschrijven mij soms tot waanzin drijft, dat ik er onrustig van word, opgefokt. Door de eerdere ervaring (van dat debuut) weten dat het wel goed komt. De enige oplossing is opnieuw en opnieuw het diepe in, zegt Thomas. Niet weglopen van een probleem. Gewoon doorschrijven.

http://www.letterenfonds.nl/nl/entry/1278/club-debuut-1