Independent Bookstore Day

29 april 2017

Vandaag begin ik de dag met een hommage aan de onafhankelijke boekhandel.

Overgewaaid uit Amerika. Vandaag is het in Nederland Independent Bookstore Day. Een internationale viering van de onafhankelijke boekhandel.

Ik hoef niet te zeggen wat de bedoeling is van deze dag. Want vier je op koningsdag de verjaardag van de koning: op Bookstore Day ga je naar een boekhandel en koop je een boek. Om kort te gaan, ik voeg de daad bij het woord en ga op pad. Want er staan genoeg boeken op mijn verlanglijstje. Amsterdam zuid geniet van het zonnetje. Maar eenmaal op de fiets richting boekhandel Godfried op de Koninginneweg besef ik iets stoms. Deze is er sinds een maandje of wat niet meer. Regelmatig haalde ik mijn toverbergschuimpjes bij de naburige bakker. De rit zit nog in mijn benen.

Ik ben blij met Independent Bookstore Day. Aandacht voor het boek doet mijn schrijvershart goed. Ik lees overigens ook graag. En ondanks het gemak van online kanalen koop ik mijn boeken het liefst in een concrete boekenzaak. Graag gevuld met een mix van zaken die met lezen te maken hebben. Cultuur. Vermaak. Dus vol literatuur, leuke kinderboeken. Met mooie magazines. Serieuze bladen, kwaliteitskranten, schrijfbenodigdheden waar je hebberig van wordt. Ja, ik wens vurig dat ze behouden blijven. De winkels en winkeltjes gerund door onafhankelijke eigenaren. Doorzetters. Mensen met liefde voor het boek en alles wat daarmee samenhangt.

Gelukkig zijn er nog boekhandels in bedrijf. Ik zal de namen noemen van Amsterdamse boekwinkels waar ik graag kom. Athenaeum is mijn favoriet. Vanaf mijn eerste dag als Amsterdammer, decennia geleden, ervaar ik dit als een magische plek. Bescheiden ruimtes, spannende trappen, geheime hoekjes, uitpuilende planken. Titels die mij anders onbekend waren gebleven, liggen voor het grijpen. Bestsellers zijn er ook, soms wordt een klein boek cult.

Hoe het ooit begon: http://www.indiebookstoreday.com
Nederlandse website over deze dag: bookstoreday.nl
Een aantal onafhankelijke en hele leuke boekhandels in Amsterdam:
Athenaeum, Het Martyrium, Boekhandel Van Rossum, De Nieuwe Boekhandel, Island Bookstore, Linnaeus Boekhandel