Revisor 12

15 september 2016

Voor Revisor 12 schreef Emily Kocken het verhaal ‘Stewart. Over de smaak van plastic en Proustiaans luchtverkeer’, over een benauwende confrontatie met vliegtuigvoedsel en een vaderlijke buurman. Daarnaast schreef ze voor de website van de Revisor een satellietverhaal, ‘This Is Your Automatic Pilot Singing’. Uit het eerste – gedrukte – verhaal een fragment:
 

‘Pardon.’

Iemand schraapte zijn keel. Het was de jonge steward. Hij hield beide handen op de rug, de kin een weinig opgeheven. Uit zijn houding sprak een merkwaardig soort van misprijzen dat niet bij zijn jeugdige leeftijd paste, vond Elena. Het karretje achter hem puilde uit, dienbladen lagen gestapeld bovenop. De oudere steward liep op een drafje van hen vandaan, een overvolle vuilniszak torste hij met moeite boven zijn hoofd. De jonge steward keek zijn ijverige collega bewonderend na en zuchtte diep. Kennelijk stond hij al een tijd naast hun stoelen in het gangpad te wachten. Toen hij merkte dat hij Elena’s volledige aandacht had, stak hij zijn hand uit.

‘Geef maar hier.’

Een jongensstem, geen verrassing. Haar afval, graag. Ze schudde het hoofd, nee, kijk, alles lag er nog. Het was haar niet gelukt om het op te eten.

‘Niet gelukt.’

Hij echode haar woorden machinaal. Zijn ogen gingen over de snackbakjes, de papieren zout en peper sachets op hun beurt in plastic verpakt, als een filmcamera die vanuit de hoogte het landschap afspeurt, superieur aan de dingen daar beneden. Elena volgde zijn blik, hoe lang hij stilstond bij de cheesecake, het doosje eromheen. Wat zou hij denken, deze mensmachine; vond hij het belangrijk dat het materiaal van het doosje om de cake van hard plastic was, dat de vorm van de doos een stuk kaas moest voorstellen?

Revisor #12

Revisor 12
ISBN 9789023442578
€ 12,50
Jaarabonnement € 20
revisor.nl