The Maiden Element

13 januari 2013
The Maiden Element flyer, C&H art space, 2013

2 februari—23 maart 2013
Opening: zaterdag 2 februari 2013, 15—19

C&H art space, 2de Kostverlorenkade 50, 1053 SB Amsterdam
http://ch-artspace.com

“Vrouwelijke objecten en gezichten, vol licht en duisternis, vallen, zweven en bevriezen in een wit vacuüm. Middels de regels van een spel uit geheime categorieën heb ik het misschien gevonden, een flauw vermoeden van wat men zou kunnen noemen het maiden element; iets fascinerends dat de grenzen van leven en dood lijkt te overtreffen.”

Het onderzoek voor The Maiden Element begon twee jaar geleden met een onderzoek naar de dood van jonge meisjes. De dood draagt een tragische betekenis en legt vooral een dramatischer gewicht in de schaal als het om kinderen gaat. De conceptuele en situationistische elementen die doorklinken in Emily’s werk sublimeren het rauwe effect van de realiteit.

The Maiden Element nr.25, 2012
The Maiden Element nr.25, 2012

De tentoonstelling presenteert drie momenten die elkaar aanvullen: twee series van tekeningen en een serie van zwart wit foto’s. In de eerste serie tekeningen begint Emily met een schets op wit papier en schrijft een narratieve lijn terwijl zij een continue beweging ontwikkelt tussen de losse elementen. De tweede serie tekeningen verbergt de gezichten van de dode meisjes. Gebruik makend van found footage uit de vroege periode van de fotografie, roept Emily een tijdloos verhaal op dat de kijker aan het denken zet over en doet twijfelen aan de realiteit van de gebeurtenis. Ook de fotografische serie draagt dit gevoel van mysterie. In het derde moment van dit project, betrok zij een kleine groep van meisjes, tussen de zes en twaalf jaar. Ze speelden een actieve rol in haar persoonlijke leven, en zij nodigde hen uit om deel te nemen aan een serie van fotosessies. Na een korte uitleg van haar werk, gaven deze meisjes zich volledig over aan deze opdracht die de kunstenaar met zorg ontwikkelde.

Openingstijden: do–vr 11-18
en op afspraak
+31 (0)20 753 09 64