Vliegtax

7 december 2018

Vanochtend las ik het nieuws: de vliegtax zal verhoogd worden naar zeven euro. Daarna volgde een heel verhaal over de juridische sluizen waar zo’n voorstel door moet, de partijen die zich moeten uitspreken, internationale maatregelen die genomen moeten worden. Om kort te zijn: in 2021 gaan we sowieso meer vliegtax betalen. Nu is zeven euro niet veel en 2021 is nog ver weg.

Vliegtuigen waren ooit het symbool van vrijheid, vooruitgang, welvaart. De moderne mens liet zich door een metalen vogel vervoeren door de lucht. Hij, de mens, niet de vogel, werd continu gevoerd en verzorgd door jonge vrouwen die geselecteerd waren op fysieke eigenschappen zodat ze op engelen leken.

Tegenwoordig spreken we ons vooral uit over de negatieve gevolgen van het vliegen. En terecht. We moeten wel want het eind der tijden is nabij. Ik zeg het maar gewoon zoals het is. Het klimaat is zodanig verkloot dat de ondergang eigenlijk niet meer valt terug te draaien.

Er is een woord gekomen dat dit jaar waarschijnlijk gekozen zal worden tot woord van het jaar: vliegschaamte. Je kunt nog stemmen*, trouwens, maar ik voorspel dat dit de winnaar wordt. Schaamte is een rotwoord, met een nare bijsmaak.

Ik zelf vlieg nauwelijks meer. Volgend jaar staat een reis naar Japan op het programma. Dat mag, vind ik. (Met de trein zou je er meer dan een week over doen.) Om het jaar een vliegreis; de constructie is me ingegeven door vriend gemak. Compaan geweten schudt zijn hoofd maar zegt niets. Door mijn niet-vliegen zal de aarde er op korte termijn niet minder slecht aan toe zal zijn. Nee, dat gebeurt pas wanneer er massaal gestopt wordt. Niet alleen met vliegen, ook met andere CO-2 uitstotende zaken.

https://nos.nl/artikel/2262370-kabinet-wil-vliegtaks-van-7-euro-voor-alle-bestemmingen.html
https://woordvanhetjaar.vandale.nl/nl/