brief aan de buren

18 augustus 2020

brief aan de buren, een kattebelletje

Lieve achteroverbuurvrouw,

Vanochtend liep ik na het wakker worden meteen hoopvol naar het raam. Daar zat uw nieuwe kat op een tafeltje, vlak voor de rand van het balkon. De reling waar anders duiven zo graag op vertoeven.
Maar nu uw kat er is niet meer, gelukkig. Wat een mooie kat! Een leuke kat, lijkt me, zijn vacht is oranje en wit. En hij heeft iets tijgerachtigs over zich. Uw kat is een kater, denk ik. En u woont op twee hoog, leuk, net als wij!

Omdat de huizen aan uw kant hoger zijn, kunnen we niet bij elkaar naar binnen kijken. Laat ik de verdiepingen nog eens geteld hebben, en, u woont nog hoger, op de derde. Wat kan een mens zich toch vergissen, als hij niet oplet.

Ook wij hebben een nieuwe kat, sterker nog, we hebben twee nieuwe katten! Sinds tien dagen, maar dat is nog nieuw te noemen.

U vraagt zich inmiddels vast af waarom ik u schrijf? Welnu, ik vraag me af hoe u bent dat de kat veilig op dat hoge tafeltje blijft zitten? Zo te zien heeft u niets aan het balkon gedaan. Geen bescherming. U was niet, zoals wij, een heel weekend weer met kattennetten, krammetjes, ladders, spijkers, en wonderlijk, wit betonnen, balkjes die we onder aan de spijlen van ons balkonhek leggen om de gaten daar op te vullen.

Echt, je moet er toch niet aan denken dat de kat net onder door die ene smalle opening, op het oog te smal, zal kruipen, en naar beneden springt, verleid door de beweging van een blad in een tuin beneden, of een andere kat. Je hoort de wildste verhalen over katten die naar beneden vallen. Zegt de een, dat overleven ze wel, van een ander hoor je hoe snel de tere nekjes kunnen breken. Ik zou het, als ik u was, niet riskeren.

For the love of cats!

Omdat u nooit zwaait of iets van herkenning laat blijken, in de twintig jaar dat we tegenover elkaar wonen, zelfs nu het zo heet is en we elkaar dagelijks zien, en vaak horen (maar daar schrijf ik u een ander keertje over), voel ik de behoefte om mijn nieuwsgierigheid te uiten in een brief.

Of ik deze zal versturen, weet ik nog niet. Hij gaat in ieder geval nu online!

Dag achteroverbuurvrouw met de half witte half oranje kater,

dag, buurvrouw, dag!

Emily (uw achteroverbuurvrouw op de tweede etage, met de kattennetten om het balkon)