Deal with it

30 juni 2020

Deal with it, zei ik tegen een kerel op straat. Hij droeg een zonnebril, zo’n glad model, officieel noem je dit pilotenbril. Dat staat je goed, of het staat je niet. Hem stond het wel, een dominant typje. Naast hem twee mannen van de plantsoenendienst. Oranje hesjes.

Dat ‘deal with it’ was de laatste zin die ik hem toeslingerde. De straat een simpel straatje onder de rook van de ring van Amsterdam.

Wat eraan voorafging:

Heel simpel:

Drie kerels stonden op de stoep in een overlegsituatie. Twee mannen van de plantsoenendienst, de pilotenbril had duidelijk de leiding, zij droegen oranje hesjes, hij niet. Zij stonden wat voorovergebogen, hij had de handen in de zakken, zijn lengte groeide, de benen stevig op de grond geplant.

En ik kwam aangelopen, ik zag ze staan, en probeerde in te schatten of dit weer zo’n moeizame, ga jij nu opzij, of ga ik – situatie zou worden. Inmiddels ben ik bedreven in het lezen van de ander, en deze drie waren aan de praat, harken in de hand, althans, die twee, ruimte zat om door hun opstelling heen te banjeren, ruimte zat.

Daar ging ik dan.
Pilotenbril zei: ‘Hé mevrouw, kun je die marokkanen even voor me weghalen?’

Eerst liep ik door, twee stapjes, drie, maar ik wist meteen, hier moet ik op reageren.

Wat zeg je in zo’n geval?
‘Wat een rare opmerking,’ zei ik.

De pilotenbril reageerde rap, alsof hij door een bij werd gestoken, maar goed, hij had de opmerking niet voor niets gemaakt, hij wist wat er nu zou gebeuren, en zei: ‘O, u vindt dus dat ik discrimineer?’

Het toontje herkende ik meteen. Hondenfluitjes heb ik daar niet voor nodig.

De groenverzorgers riepen dat het maar grapje was, pilotenbril ging er stevig overheen, het is maar een grapje maar hij keek me boos aan en vroeg weer of ik vond dat hij discrimineerde.

‘Daar gaf ik geen antwoord op,’ zei ik, ‘maar als je een opmerking naar een voorbijganger maakt, zoals ik, dan kun je een kritische reactie verwachten. Maar ga niet van me verwachten dat ik jou vertel wat je zelf het beste weet.’

En toen zei ik het: ‘Deal with it’, en liep verder, een beetje trillend op de benen, dat wel.

Mocht je een melding willen doen van discriminatie, voor jezelf of als je denkt dat iemand anders er slachtoffer van is, kijk even hier https://www.discriminatie.nl/#/home