tekenen is nostalgie

23 november 2020

Tekenen is nostalgie.
Je zou het kunnen zien als een vorm van denken over de levensloop met een potlood in de hand.
Ik zat gisteren in de studio. En vroeg me af of mijn leven anders zijn gelopen als mijn ouders hadden geluisterd naar een oom van mijn vader die ambassadeur was in Spanje. Hij had me olieverf gegeven omdat hij vond dat ik talent had.

Het was een doos met olieverf van het merk Talens. Ik dacht altijd dat Talens met talent te maken had. Dat kwam door dat zinnetje, ‘ze heeft talent om te tekenen en te schilderen’. En omdat mijn ouders wisten dat mijn biologische moeder én mijn vader schilderden, was dit iets om te stimuleren. Dat mijn biologische vader schilderde, wisten ze niet trouwens, dat hoorde ik later toen ik mijn biologische moeder ontmoette.

De doos die ik van de oude Oom Jaap kreeg, was klein, maar alle belangrijke kleuren zaten erin. Er zat ook een boekje bij, geloof ik. Heel precies weet ik het niet meer. Wat ik wel weet is dat ik een landschapje schilderde op karton en dat mijn moeder dit aan mijn oom opstuurde.

Oom Jaap woonde in Alicante, en van die naam alleen al kon je vrolijk worden.

Ik had hem bomen gestuurd, achter ons huis lag het bos.

Meer verf volgde.

Of talens iets te maken heeft met talent weet ik niet.

Talent is een woord dat in het kunstdiscours te pas en te onpas wordt gebruikt.

Kijk voor de grap op de website van het Mondriaanfonds om te zien wat ze onder talent verstaan.

Je zult geen definitie aantreffen, maar wel de voorwaarden waar een kunstenaar aan moet voldoen wil zij of hij in aanmerking komen voor een regeling die het fonds talentontwikkeling noemt.

Hoe kom ik erbij om zo midden op een maandag over talent te schrijven?

Het kwam door de anecdote over olieverf, de lieve oom, de verf die Talens heet, van talent, ik denk dat de naam met talent te maken heeft – waarom zoek ik het niet op? – door het denken over tekenen. Het stellen van de vraag waarom dat verlangen om een leeg vel te vullen? Maar ook omdat mijn boek af is, en op het omslag een tekening staat van mijn hand.

Een belangrijk stap om de losse aspecten van mezelf in elkaar te schuiven.

omslag Lalalanding

Lalalanding verschijnt op 20 maart 2021 bij Uitgeverij Querido