Mooi versus lelijk

7 juli 2016

Welke woorden mag je niet gebruiken?

(Woorden waar een luchtje aan zit.)

Als schrijver zit je vaak met woorden in je maag. Een situatie waar je zelf voor hebt gekozen. Ik herschrijf een tweede versie van De kuur. Draag een glimlach op het gezicht sinds ik terug ben van mijn werkreis naar Davos. Niet dat alles ineens van een leien dakje gaat. Maar ik durf meer.

In het tweede hoofdstuk rijdt de hoofdpersoon een parkeerplaats op langs een snelweg. Een typische plek waar schoonheid niets te zoeken heeft.

Ik laat hem een bloem ontdekken in een pluk hoog gras. Precies een plek waar de maaimachine niet bij kon. Gebruik ineens een woord als ‘mooi’ zonder schaamte. Een paar regels verder kan het dienblad waarmee hij in het wegrestaurant langs de voedselbakken en vitrines schuifelt niet anders dan ‘lelijk’ zijn.

Freeze. Ik laat de handen boven de toetsen van mijn laptop zweven, kijk in het schriftje waarin ik met vulpotlood een lijstje maak van later te controleren dingen.

Mag mooi versus lelijk?