Wat bedoel je met sneeuw?

3 augustus 2016

Sneeuw en schrijven, wat een topic als het hartje zomer is! Ik werk aan De kuur en lees ‘de berg’ in het gezelschap van twee vriendelijke fictieve heren.

Wat bedoel je met sneeuw, vroeg Hans Castorp. Je wilt toch niet zeggen dat het nu zal gaan sneeuwen. Zeker, antwoordde Joachim. Die wind kennen we. Als die komt kan er gesleed worden. Onzin zei Hans Castorp. Als ik het wel heb schrijven we begin augustus.

Hierboven staat een mooi fragment uit De toverberg (vertaling Hans Driessen) over het grillige Davoser weer. Het zal niemand verbazen dat binnen dezelfde alinea dikke vlokken naar beneden dwarrelen.

In juni was ik er zelf nog, in Davos, op de plek waar de fictieve neven stonden, en de sneeuwgrens lag laag. Een week voordat we zouden vertrekken, was er sneeuw gevallen in het dal, en voor de zekerheid voegde ik ‘Davos’ aan mijn weer app toe. Voorpret: checken wat het temperatuursverschil was tussen daar (Davos) en hier (Amsterdam). Gemiddeld tien graden. We kwamen aan en Sapristi, het was snikheet! We wandelden, aten, sliepen, ik schreef. Ik wilde meer schrijven en mijn vriend vond het prima. De bergen waren goed gezelschap, toedeloe. Hij ging de dag erop alleen uit wandelen; vertrok bij vijfentwintig graden in de ochtend. Later op de dag stuurde hij een spectaculaire foto:met zijn voeten in de sneeuw. Stoer. Het weer in boeken is een geweldig onderwerp waar ik meer over wil schrijven. Ik let altijd op seizoenen als ik lees, de rol van tijd en temperatuur. Lastig soms wanneer je zelf een boek schrijft, en het niet parallel loopt. Mijn personages zijn met de meimaand bezig, Hans en Joachim vrezen sneeuw, het kraakte ijzig onder de voeten van mijn vriend toen hij liep.

Het sneeuwt vaak in De toverberg, maar in mijn boek nog niet.

De kuur verschijnt in 2017 bij Uitgeverij Querido. Op deze website komt binnenkort een speciale De kuur project pagina.

(Sapristi! is uitroep van Lodovico Settembrini, personage in De toverberg, humanist, Italiaan, retoricus.)