Grote voorbeelden inspireren

22 juli 2017

Een hartelijke toespraak door Michiel van Zuylen tijdens van de tweede presentatie van De kuur

Gevraagd om iets te vertellen over het verband tussen het debuut en de volgende etappe, verbond Michiel thema’s en emotie op zijn mooie, warme manier.

Michiel van Zuylen:

‘Gelukkig gaf Emily zich na Witte Vlag niet over. Ze groef zich niet in uit angst voor de gevreesde tweede roman. Sterker nog: ze reikte omhoog.
Heel hoog: naar de Toverberg. Langzaam maar vasthoudend klimt ze op in de kunsten en laat zich zonder omhaal inspireren door grote voorbeelden. Ik rijg even een en ander aan elkaar: Thomas Mann, Joseph Beuys, Brian Eno, Rostropovich, Resnais, Visconti, Cronenberg, Tadeusz Rozewiçz, Klaus Mann.

Grote voorbeelden inspireren.

Maar ook het kleine eert ze, en het dagelijkse: een zieke hond verzorgen, ramen lappen, het schikken van de tafel en het openen van een brief. Ook deze details zijn haar lief. Ze dwaalt door steden: van Amsterdam, New York, Berlijn, Brussel, San Francisco tot aan Davos. Struint door heuvels, bossen en over de stranden van Texel.In haar hoofd komt alles samen: het grote verhaal van waarom we hier op aarde zijn, muzikaliteit, gevoel voor filosofie, vervreemding, witchcraft, aardsheid, humor, soms uitgesproken dan weer verstopt tussen haakjes.

“Het staat nooit stil: niet in jouw hart en hoofd en ook niet op papier. Het knispert, glinstert, roept, lispelt, dwingt, zingt, ‘stingt’ (steekt) en zuigt de lezer mee. Een wandeling van dat frêle lijf met het van-alles-gonzende-hoofd erop in de grote wereld. Ik ben er stil van maar wandel altijd mee. Ik hou van grote vergezichten en jij weet ze te schilderen. Chapeau!”‘

Grote voorbeelden inspireren.

Michiel van Zuijlen, C&H Gallery, Amsterdam, 10 juni 2017