Over communicatie,
kunst en het dagelijks leven

Boekenbal

Na het boekenbal was mijn jurk uitgeput. Dat duurde een week. Telkens wanneer ik hem wilde opbergen, en ik mijn handen uitstrekte om hem bij zijn zijden velletje vast te grijpen, fladderde hij schrikachtig op, een mouw trilde.

Knerpen

Ik meen me te herinneren dat het die dag sneeuwde, op het schoolplein hoorde je het knerpen van de laarzen en iedereen bekogelde elkaar met sneeuwballen.

Openingstijden

Over openingstijden en 24/7 bereikbaar zijn.

Jong zonlicht

Wanneer de lucht roze en rood kleurend aan jou, slaapdronken ochtendwandelaar, bekent dat de dag nog moet beginnen.

Bericht

Over een voicemail bericht en schorre stemmen, hoesten, een benauwd vadertje, liefde en empathie.

Eerste ding op de eerste dag

Eerste blog van het jaar over het eerste ding dat je samen doet op de eerste dag. Een zin: hij was de ganzen gepasseerd en eentje was uit het water gekomen.

Personages

Laatste gastblog door neerlandicus Guus de Bakker die eerder prachtige stukjes schreef over zijn leeservaringen met mijn roman De kuur. Deze laatste keer schrijft hij over de personages.

Magie

De magie van zich een perfecte partner wensen (fotomodel Schiffer), en deze in de gang na afloop van de bijna ontknoping van de film (na zelf te hebben verwezen naar de wet van de goede afloop in romantische films, ja... tot aan het einde kan er van alles gebeuren), tegen het lijf lopen in het 'echie', het ontroert me toch weer tijdens het kijken.

Broos en onverwacht

Hij is overleden, mijn oude vadertje. Ik heb inmiddels tientallen malen aan mensen een appje gestuurd: 'Het zat eraan te komen.' Ik was voorbereid op zijn dood.

Sinterklaasje en de zeven dwergen

Weet je, de pietjes op het sinterklaasjournaal doen me ergens aan denken: de zeven dwergen, ja, die uit het sprookje Sneeuwwitje, beetje Westers, en we kennen allemaal vooral de Disneyversie. Misschien is dat juist wel leuk.

Tinten van geluid (3)

Het lichaam is een instrument, een stuk inwisselbaar gereedschap. Jong is de huid op de handen, des te groter de neiging bij de leiders om deze zachtheid te breken, door de zinloze, eindeloos ronddraaiende bewegingen ogenschijnlijk versterkt tot totale vernietiging volgt. Dat is hier vrij extreem gesteld en toch denk ik niet dat de grensoverschrijdende lichamelijke arbeid de luisteraar tijdens het luisteren naar Lichtblauw zal opvallen.

Gastblog over De kuur en zijn personages

Voor de vijfde keer schrijft Guus de Bakker, voormalig docent Nederlands, over mijn tweede roman De kuur. Hij schrijft dit keer over personages in een wereld van woorden.

Tinten van geluid (2)

Met stemmen (en tekst, geluidseffecten, muziek) kun je een bijzondere en tegelijkertijd uitermate herkenbare wereld oproepen. De pijlers zijn sociale klasse, ras, leeftijd, sekse. Wanneer je personages slechts kunt horen en niet kunt zien, moeten ze meteen van elkaar zijn te onderscheiden zijn, wil de luisteraar het zonder al te veel extra inspanningen kunnen volgen. Daar zijn technieken voor, en trucs.

Lezen in het felste licht

Op donderdagavond 5 oktober scheen een volle maan op de Culture Club van We Are Public in De School. In een kamertje in een groot schoolgebouw in Amsterdam West las ik voor uit De kuur.

Gastblogger Guus de Bakker over De kuur (4)

Gastblogger Guus de Bakker over De kuur. Enthousiast bericht hij dit keer over de taal. Streepjes, sterretjes, vraagtekens, uitroeptekens.

Tinten van geluid (1)

Driedelige blogserie over het schrijven van Lichtblauw, een radiohoorspel (30 minuten) in opdracht van het Letterenfonds en AVROTROS.

Lam

Getrouwd op dinsdag 15 augustus op Texel lieten mijn kersverse man en ik ons meeslepen door de folklore van het eiland en bezochten de knuffellammetjesboerderij.

Mislukte foto’s bestaan niet in de expositie van Gerard Fieret

Mislukte foto's bestaan niet De oude en de nieuwe zalen van het Fotomuseum in Den Haag zijn tot tien september van dit jaar gevuld met het werk van de Haagse fotograaf Gerard Petrus Fieret. Een overdonderende hoeveelheid analoge afdrukken van een hyperproductief kunstenaar. De man was een bekende Hagenees, fluistert de vriendin die mij vergezelt. Ze woont zelf al lang in het Haagje.

Blonde zomergasten, brunette gastvrouw

Makkelijk voor de critici om de aflevering van gisteravond, de slotaflevering van zomergasten af te kraken. Ik zit er ook elke week klaar voor, Mac op schoot, tv aan, en vooral het eerste uur is het prijsschieten.

Gastblogger Guus de Bakker over De kuur (3) en Billy

Guus de Bakker, voormalig docent Nederlands, las De kuur en schrijft een aantal maal een blog! Door close-reading komen we in het hoofd van een enthousiast lezer.

Gastblogger Guus de Bakker over De kuur (2)

Voor de tweede keer neemt gastblogger en voormalig docent Nederlands Guus de Bakker ons mee op een close-reading avontuur van De kuur.

Gastblogger Guus de Bakker over De kuur (1)

Guus de Bakker was zijn hele leven docent Nederlands. Hij las De kuur en schrijf erover. Hij schreef dat hij meer zou schrijven! Een gastblog in delen dat belooft wat!

Ik denk vandaag aan Katia Mann

Katia Mann werd geboren als Katharina Hedwig Pringsheim op 24 juni 1883. Ze stierf als Katia Mann op 25 april 1980. Ik denk aan haar geboortedag, de baby die ze was, de schrijversvrouw die ze werd.

Grote voorbeelden inspireren

Toespraak door Michiel van Zuylen ter gelegenheid van de tweede presentatie van De kuur op 10 juni bij C&H Gallery in Amsterdam

Couperus en de dingen die voorbij gaan

Vandaag stierf Louis Couperus in 1923. Hij kende de mens en zijn geheimen, een grote schrijver van de stille krachten achter onze verlangens.

Glastonbury Barry Gibb

Barry Gibb trad op tijdens Glastonbury. Ik at voor de tv met het bord en schoot. Dacht aan de tijd van Travolta.

Verdwalen in de tijd

Lezen en schrijven is een spel van verdwijnen en verschijnen. Verdwalen in de tijd.

Korenblauw katoen gekreukt

Nostalgie kun je dragen als een zomerjurk van korenblauw katoen gekreukt.

Zon

Op weg naar de studio kom ik andere vroege vogels tegen. Nu het weer zo wisselt, kun je aan de kledingkeuze van de mensen het karakter aflezen.

Independent Bookstore Day

Vandaag is het Independent Bookstore Day, een internationale viering van de onafhankelijke boekhandel.

Elfenoren

Als schrijver ben je tot over je oren verliefd op je personages, zou het echt? Er is iets met mijn oren, daarover de komende tijd meer, veel meer. Ik heb elfenoren.

Sterven lezen neuken schrijven

Honderd woorden. De eerste woorden over schrijven aan het begin van de werkdag. Eerste zinnen, titels, bloot.

Aandacht

Ik maak mij weinig illusies over originele analytische capaciteiten van mijn kunstenaars-slash-schrijversbrein maar op de mobiele opiniepagina van de New York Times las ik net een mooie, grappige analyse.

Paralle werelden

In de parallelle werelden waarin ik leef, trouwt het ene idee snel met het andere, om van de gramschap en wraak die in de huidige wereld geldt, af te zijn. Helaas verandert alles sneller, en sneller.

Imbolc

Over sommige Imbolc aspecten verschillen de meningen, op welke dag vier jij het, en waarom? Symbolische schoonmaak, spullen verbranden, reinigen, kaarsen in je haar, het mag allemaal.

De man met het loopje

Op weg naar werk achter een vreemde aanlopen, wie doet dat? Aan de hand van attributen, een koffer, een mooie winterjas aflezen wat voor werk hij doet. Gevaarlijk?

Stroom

In een deel van Amsterdam waar ik niet woon, zou ik nu leven zonder stroom. In 'Zuid'. Krijg er rare associaties bij. 'Zuid' versus 'Centrum' en 'Noord' en... Het eerste wat ik me afvraag is wanneer het dichterbij komt. Als een nationale ramp staat het bericht op de NOS app bovenaan. Chaos, geen trein, families met kinderen ontbijten in het donker.

David

Hoe herdenk je David Bowie? Slechts een jaar is het geleden en zijn spirit bezielt ons intens. Dat merkte je een paar dagen terug, op zijn verjaardag, de online reacties op de documentaire, door diehard fans zoals dat heet, maar dat waren er dan wel heel erg veel. Het bijzondere aan hem was dat er ondanks de gigantische commerciële successen een esoterische aura om David Bowie hing.

Mijn eerste ontmoeting met de buitenwereld

"Bang voor vuurwerk vannacht?" Ontmoeting ‘eén’ met de buitenwereld eerste dag van 2017 is met de buren.

Wintersolstice

Een universeel momentum dat heerst in deze decembermaand. Heidens groot vuur maken en mythische verhalen vertellen.

Stemmen

Over stemmen in Amerika en hoe het is om te kiezen tussen Bernie en Hillary en je online identiteit te relativeren.

kleine ode aan de doden voor #samhain

laat samhain vooral verdwalen zijn ga desnoods verkleed als mens wees eerlijk in je hoop op de sluiers die verdwijnen

Bergheggenmus selfie

Ik kijk verbaasd naar een nieuwsitem op televisie. De bergheggenmus is op in ons land gesignaleerd!

Een wit katje achter de ramen

Het is bijna dierendag, en op weg naar mijn atelier passeer ik veel huisdieren, een wit katje zit gevangen achter glas met grote ogen naar vogels in een boom te staren.

Een varen van het lichtste groen

en toen stond de vrouw toch met tranen in de ogen voor het laatst in de tuin naar het huis van haar ouders te kijken

Sterfdag Thomas Mann: mooie woorden over de dood

Op 12 augustus 1955 overleed Thomas Mann. Hij schreef prachtige boeken. In De toverberg komt de dood met mooie woorden tot leven.

Wat bedoel je met sneeuw?

Sapristi het was snikheet! Dit blog gaat over sneeuw en fictie, schrijven over het weer en een wandeling in de bergen.

Mooi versus lelijk

Mooi versus lelijk. Welke woorden mag je niet gebruiken?

Club Debuut Groningen: echte mannen, denkbeeldige honden.

De leesclub eindigde fraai met een puntgaaf lied dat beide boeken verbond, over een hond, in mijn boek 'echt', in het andere 'imaginair'.

Club Debuut: het devies is doorschrijven!

De avond begint en het gesprek gaat over bloed, zweet en tranen, het maken van een roman. Debuteren. Methodiek, valkuilen, proces, schrijversgeluk.

#honderdwoorden#schouders

Honderd woorden over dagelijkse dingen uit leven van schrijver en kunstenaar, omgang met mensen dieren en dingen.

#honderdwoorden#maandag

In honderd woorden een deel van mijn (werk) dag.

een schrijfstart vroeg

ik zit rechtop in mijn logeerbed, laptop op schoot. is slapeloosheid en creativiteit een nieuw power duo?

dan verdwijnt iemand…

dan verdwijnt iemand voorgoed uit zicht - uit jouw zicht - zeg dat even voor de duidelijkheid - daarginds doemt hij op steekt over op het moment dat jij twijfelt over richting - ook oversteken is te simpel - hij verdwijnt weer

Shut Up and Write!

Op uitnodiging van het Letterenfonds en Jonas Kooyman, organisator van Shut Up and Write, nam ik deel aan de opening van de derde serie.

Het stille potlood van de schrijver

Schrijf je gewoonlijk met potlood? Dan is het tijd om de laptop te gebruiken. Gek genoeg associeer ik handmatig schrijven (met potlood) met het ontwerpen van een schets, puur door het materiaalgebruik. De schrijver is dan (even/ook) kunstenaar, een tekenaar; de tekst ontstaat teken voor teken, letter voor letter, woord voor woord, direct en tastbaar is het contact tussen hand en papier.

Hybride bedriegen

Een toerist houdt je aan op straat. Vergeef me, zegt hij. Je wilt doorlopen maar iets onverklaarbaars houdt je tegen.

Tous-les-deux

De rol van de twee broers aan het begin van de roman De toverberg (Thomas Mann, 1924) is ambigu. De kenners van dit verhaal zal het beeld van de moeder van de twee ongelukkigen misschien zijn bijgebleven.

Hippigheid

Mijn Word spellingscorrector merkt 'hippigheid' aan als een fout, en geeft de woorden 'happigheid' en 'kippigheid' als alternatief.

West again (West again), one more time.

Naast het uitvoeren van terugkerende gebaren, waardeer ik het moeten ondernemen van een vaste route. Lijkt de verplichting in het begin onprettig, op een gegeven moment daalt het begrip in dat de herhaling een wonderbaarlijke welzijnsbevorderende uitwerking heeft. Ik bedoel niet de sleur van de spits; puur mijn frequente gang van Amsterdam naar Den Haag, gedurende een periode van een aantal maanden.

Voorbereid op een huur hond en rul zand

Morgen repeteer ik voor het eerst met de hond, de huur hond zoals ik hem grappend noem. Voorbereid zijn bevordert een ontspannen attitude, je goed voorbereid voelen verhoogt de concentratie, het vergroot de inhoud van de mentale en fysieke reservetank voor als de dingen anders lopen dan je hoopt of gewoon verwacht.

Wanneer je haastig door de regen loopt…

Wanneer je haastig door de regen loopt, word je sneller nat. Wie het weer tot onderwerp maakt lijkt gedoemd om te vervallen in pseudo aforistische kapriolen, verbale producten van bedenkelijk allooi.

Luchtschrijven

Behalve het hardop uitspreken van een zin, rondlopen om de zin in je lichaam te voelen indalen, kan je met je ogen zonder geluid een zin op een muur schrijven, of in de lucht. Een nieuwe tak van sport wellicht, luchtschrijven.

Spanning

Ik had er enorm veel zin in, maar ik voelde steeds spanning.

Zomertijd

O, zomertijd, wat doe je ons aan!

Mijn eerste boekenbal

Boekenbal: een schrijver die kan zingen is als een schrijver die kan springen en een schrijver die de dingen naar zijn hand zet.

Rituelen

Rituelen zijn hot maar ook op hun retour.

Dag

De media vindt de hele tijd dat ik iets moet vinden en dit aan iedereen die iets vindt, moet melden. Ik vind van alles maar ik wil deze dag aan de slag met mijn eigen dingen. Ik wil even een dag doen alsof het meevalt.

Eerste dag

Niemand laat op de eerste dag van een nieuw jaar zijn hoofd hangen. En is het wel het geval dan is de geknakte persoon die zich weer een nieuw jaar in heeft weten te slepen, onzichtbaar voor de feestvierders.

Vlakke land

Toen we gingen lopen en de weilanden rondom ons vriendelijk onder de ijle mist van hun leegte getuigden, greep het vlakke land me gewoonweg aan.

Brief

Bij de brief een kleine instructie om het werk een dag lang in de hotelkamer op te hangen. Ik deed het, echter even, zag namelijk dat de grote vellen geniet zich meer leenden voor een rustige contemplatie van mijn kant en vertrouw aan de lezer van dit blog beelden toe van een haasje aan de voeten van een grote man, terwijl ik met mijn rugzak op de bergen introk voor een wandeling in de ijlste lucht waar je adem van gaat stokken.

Boyhood verhalen

Verhalen vertellen, oude verhalen zien sterven doordat ze onder de voet worden gelopen door nieuwe, sterkere verhalen, bekende verhalen tegenkomen in de bij toeval opgevangen verhalen van vreemden.

Lied

De koelkast kent zijn kracht en neuriet zijn ingebouwde lied.

Zand

Thuisgekomen van een fijn dagje aan het strand dat zich als uitje in mijn leven met gemak in de top tien van ongecompliceerd geluk heeft weten te wringen, geniet ik nog wat na met een tv-diner op de bank. Man kijkt tevreden de finale van de Tour, hond likt geduldig het zand van haar poten.

Bergschoenen

Ik was bekaf van het wand’len, en had net als de andere gasten in de andere kamers mijn bergschoenen op de rubberen bergschoenmat gelegd, buiten mijn hotelkamer, op de gang.

Ze gillen, de sirenes.

Ze gillen, de sirenes. De zieke kinderen worden en colonne ergens heen en na afloop terug naar huis of ziekenhuis gebracht.

Maan

Nog ruim een uur en dan is de maan rond. Ik kan op de fiets springen om deel te nemen aan een drumcirkel of een magisch mei ritueel ergens in een bos. In de auto stappen en naar het strand scheuren en de zee inlopen.

Cirkel (1)

Een blogserie over de rol van de cirkel in mijn artistieke praktijk

Arbeid adelt

Aan het woord arbeid kleeft een vaak wat beladen geschiedenis en omdat ik hierboven al typend slechts een persoonlijk verslag maak van mijn aan arbeid gerelateerde dingen, beken ik dat voor mij arbeid hoogst persoonlijk is.

Schaar

Een stevige tuinschaar steek ik in mijn laptoptas.

Auto

In de auto op de achterbank koesterde ik nooit de droom dat ik later zelf zou rijden.

Zwitserland

In Zwitserland heb ik al een tijd interesse, mag ik zeggen heel mijn leven?

De wand van Jeff Wall

Waar Wall miljoenen mensen een onnavolgbaar plezier mee doet is de mededeelzaamheid aan ons adres wat zijn knappe reconstructietechniek aangaat.

Ik trein jij treint hij…

De zondag zingt van zon en dat de dag nog jong is. Ik zit in de trein en bedenk nog niet dat het met de auto prettiger geweest was.

Nieuwe gympen

En dan loop je zacht, je sluipt (weer) als een schoolkind zonder zorgen op de vrije zaterdag.

Rokjesdag

kijk toch aan die rok, een mooi model, een fijne plooi, de lengte flatteus tot net op de knie.

Dekentje

Linus werd consequent afgebeeld met een dekentje. Duim in de mond. Zonder dekentje was het huilen geblazen

Roken als een ster

Of ze in het echt ook roken, vroeg ik me af, en de trek in een eigen sigaret nam meteen behoorlijk toe.

Geen internet

We gaan geen internet nemen, zeg ik vrijwel meteen als hij binnenkomt om de ruimte nader te bekijken.

Warmte

Het slaapkamerraam zetten we open. De warmte in de kamer zal weldra verdwijnen.

Gedichtendag

Op gedichtendag, de nationale, is er voor dichters tenminste nog wat eer van hun onnalaatbare inspanningen te behalen, attentie (attentie) van een groot publiek.

Stem

Ik kijk op het journaal naar de uitreiking van de Grammy’s en een in sneeuwwit kostuum gehulde Madonna zingt kraaienvals dat zij eigenlijk geen wandelstok nodig heeft.

Beuys

Het zou zomaar eens kunnen natuurlijk. Dat iemand in staat is met de letters B.E.U.Y.S. die tezamen de naam Beuys vormen een acrostichonistische zin te produceren die ergens naar klinkt en als het even kan de lading dekt (van de kunstenaar die de naam droeg).

Achterbank

De auto parkeren we aan de vijverkant, zodat hond op de achterbank op de vijver kan uitkijken: haar grote kop kunnen we vanaf ons tafeltje achter het raam van het restaurant zien.

Fascinerend

Fascinerend is een wijs woord om te gebruiken wanneer je een lang gesprek over wat dan ook wilt hebben.

Vuurwerk

Waarin zou nu precies de sensatie van vuurwerk zitten?

Blueberry muffin

Ik sta bij de bakker op de vrijdag na Kerstmis en koop een muffin, zonder extra’s, vanille.

Licht

Wat is dat toch met het gebrek aan daglicht, in de spreektaal licht of moet ik het l-woord meteen in vooruitblik op de feestelijke dagen met een hoofdletter schrijven?

Volle maan

Vannacht was het formeel volle maan.

Bieb

Laat ik het eens proberen, was mijn insteek, toen ik hier neerstreek, in de OBA, also known as Openbare Bibliotheek, de centrale, aan het IJ, op een fauteuil (grijs) met veel ruimte voor extra opbergacties.

Bloggen over bloggen over bloggen

Onlangs besteedde ik een hele dag uit mijn leven online. Ik had een speciale reden: op 2 december was het precies een jaar geleden dat ik begon met mijn eigen blog.

Omstreden sentiment

Mag je ontroerd zijn door iets wat iemand je vertelt over een boek dat je nog (bij lange na) niet geschreven hebt? Weet ik nog precies wat ik aan hem vertelde?

Schoolband

De baslijn van het liedje valt vandaag weg omdat de pianist van de schoolband naar de Voedselbank moet.

Zwart

Zeg het maar: zwart is een kleur, geen kleur, kiezen kan, opzoeken mag. Ik lees de novelle Koprot van Harry Vaandrager en voel een groeiende behoefte om te schreeuwen. Ik doe het niet.

Allerzielen zegt de regen

Allerzielen zegt de regen en ik fiets door het Vondelpark op weg naar mijn celloleerling, een oudere dame die in een pension woont.

Reiger

De reiger is sinds die onvergetelijk grappige sketch van Draadstaal waarin de waanzin van het woord reiger de veren van het arme beest voorgoed besmeurt, echt een dier om in de gaten te houden.

http://www.deoptimist.net/2013/10/de-gelegenheidsoptimist-emily-kocken/

Hej hej over # Borgen

Ik zet blij een paar stappen in zijn richting, terwijl een woordenstroom zijn mond verlaat en mij tegemoet dwarrelt, een die volledig gewijd is aan de schoonheid van de serie Borgen, en ik reageer positief op allerlei feitjes die hij in de lucht gooit, vooral op het feit dat het draait om een sterke vrouw aan het roer, en dat haar familie het moeilijk heeft, enzovoort, tralala.

Hondje

Dierendag. De heilige Franciscus twitterde zich suf tot een wolk vogels en wist de veelheid aan soorten te waarderen.

Donna

Donna donna donna dohonna. Donna donna donaha donnnn. Donna donna donna, dohonna. Donna donna donnahadon.

Yoghurt

Vandaag is het vrijdag en ik klik een beetje per ongeluk op een reclame voor een voorstelling van Jan Fabre op de website van Kunstbeeld, klik door en beland op die van de Amsterdamse Stadsschouwburg, en wordt bijkans omvergeblazen door een stormwolk van reclameteksten.

Ham, daar gaat je mond van dicht

De biggetjes zijn postuum beroemd. Een kunstenaarscollectief wilde weten hoe het was om een tosti te maken, en ving dankzij veel media exposure de aandacht van een groot publiek.

Energie

Eigenlijk had het er stil moeten zijn, geen muziek, hoe goedbedoeld de sierlijk klinkende barokklanken ook zijn die uit de fijne speakertjes komen.

Slimste mens

Mijn vriend en ik kijken samen, op de bank, naar de finale van De slimste mens. Blij zijn we met de overwinning van Pieter. Hij was echt beter dan de anderen. Hij wist meer, veel meer.

Alarm

Het is lang geleden dat ik mijn toevlucht zocht tot de openbare ruimte.

Origineel

Met een dierbare jeugdvriendin struin ik op een regenachtige nazomermiddag rond in het Amsterdamse Foam. We bewonderen met instemmend gemurmel de modefotografie van Edward Steichen, grootmeester van het grijspalet, een tentoonstelling die eer betoont aan een fotograaf met een absurd goed oog voor de plaatsing van zijn modellen in een ijzingwekkend strakke setting.

Zwemmen

In gedachten lig ik in haar armen. Wie zegt dit nog van een intieme zwempartij met de zee? Is er misschien iemand die nu voor een vroeg ochtendbad in de zee ligt en dit denkt? Ik zou dit echt graag willen weten.

Ons meisje

Alle ramen en deuren staan open van alle huizen in de straat, zowel aan de voorkant, als achter. Geluiden van borden die in de gootsteen worden neergezet klinken op, een hond blaft, op het balkon wordt een flesje bier geopend.

Daarboven

Nee, ik kende niemand van de inzittenden, de overledenen, de gewonden, de survivors, en nee, ik heb weinig tot niets met het Santiago gebeuren.

Wolkenloos

Wat doe je wanneer je een wolkenloze hemel treft op de dag dat je besluit dat je wolken wilt tekenen?

Onbeschermd

Nu de lagere scholen vrij zijn in Amsterdam, wordt het stiller en stiller in de stad en wanneer straks de ‘bouwvak’ begint, is het helemaal genieten geblazen.

Joekel

Eigenlijk mag het niet. Deze twee uitzonderlijke plantsoorten verwisselen. Het is een schande, echt, om de namen niet exact te weten.

‘And how are you today?’

Je kunt geen winkel of galerie in San Francisco binnenlopen, of je wordt op deze bijzonder vriendelijke wijze begroet.

Beauty’s van bomen (in San Francisco)

In de bibliotheek gelegen op de top van Portrero Hill, vindt de jonge bibliothecaris het bomenboek: The trees of San Francisco.

Sirene

Eindelijk een ervaring die iedereen heeft weten te omsluiten. Ideaal. Leve de sirene.

De laatste dag

Afgelopen zaterdag reisde ik af naar Antwerpen om de laatste dag van de eerste tentoonstelling in de nieuwe ruimte van Zeno X galerie te kunnen meemaken.

Nederlands voor beginners

Op een openingsborrel georganiseerd door twee vriendinnen die ook in de kunsten werken, ontmoet ik een Engelsman.

Kunstvriend

Niets is erger dan wanneer iemand die je vertrouwt je bedriegt.

De geboorte van Beuys

Het is dit jaar op 12 mei Moederdag en dat Joseph Beuys precies op deze dag geboren is (in 1921), is stom toeval.

Over De Oorlog

Ben ik het beu om het alweer over de oorlog te hebben?

Verse melk

‘De explosieven beginnen op mijn ribben te drukken, dwars door de draagband heen.’

Echte rashonden zwerven niet

Aan het woord ‘ras’ kleeft narigheid.

Bezig

Ik ben bezig, zeg ik. Tegen wie ik dit zeg? Het doet er niet toe tegen wie ik het zeg.

Open ogen

Het babypopje dat ik met twee vingers op het rubberen borstkasje moet reanimeren, is een cleane versie van de Bride van Chucky maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Tuinhuis

Zelden lees ik een titelbordje.

Hazenslaap

Snurken, de een met zijn mond open (man), de ander (hond) houdt de kaken op elkaar.

Unbeschreiblich weiblich

Toen de pianiste en componiste Henriëtte Bosmans gevraagd werd of ze docent wilde worden aan het Rotterdams conservatorium in 1943, weigerde ze.

Bloot

Dat je je voor een paar rotcenten niet eindeloos hoeft te laten uitwringen.

Luxe leven

Op donderdag wandel ik door de zonovergoten straat en ik geniet. Zo moeten de mensen zich voelen die nu op wintersport zijn. Wat een luxe, die zon.

Perfecte paardjes

Tijdens een aflevering van het sleazy televisieprogramma Sexcetera zag ik ze voorbijkomen: de pony girls, in de mond een metalen bit, met knielange rijglaarzen.

Saartje

Afgelopen week ben ik vijftig jaar geworden. De enige opluchting die ik voelde was over de afwezigheid van een levensgrote Sara pop voor de deur.

Streep

In gedachten laat ik ze rondlopen, een echtpaar dat tijdens de opening door de galerie schuift, de winterjassen dichtgeknoopt tot aan de kin.

Toch

Omdat het hier te druk is met de laatste dingen voor de opening van komende zaterdag besluit ik het bloggen voor deze week te laten.

Levenswerk

Ik voel me soms gevierendeeld en dat komt nergens anders door dan door het leven zelf. Het is een leven dat ik zelf heb gekozen.

Pipi machen

In Duitsland ontstond een jaar terug ophef over een beeld van een politievrouw, hurkend afgebeeld, broek omlaag. Plassend. De ophef was buiten proportie.

Drijven

Duizenden fotoafdrukken liggen uitgedroogd in een bak, ooit gevuld met misschien wel duizenden liters water. Ik kijk naar de grootste ontwikkelbak aller tijden.

De pup en de drie eendjes

Niet alleen verbaast het me dat mensen de mooiste dieren afmaken voor het bevredigen van hun honger, dat ze dit schaamteloos doen maakt het erger.

Mijn laatste vrijdag

Vrijdag. Deze vrolijke naam die de laatste dag van de werkweek aankondigt dekt de lading van mijn vrijdag eigenlijk nooit.

Een kogel in je kop, ja dat lucht op

De krant ligt nog ongelezen op de bank. De koppen op de voorpagina hoef ik niet te lezen om te weten wat het belangrijkste nieuws is.

De mailing misser

Virtuele vrienden behoren zelden tot de kring van intimi. Waarom zou je met elkaar in het virtuele verkeren als er een reële connectie bestaat?

De B is van bloggen

Dit is de eerste keer dat ik serieus aan het nadenken ben over de kunst van het bloggen. Het woord ‘kunst’ legt de lat meteen lekker hoog.